Data Tresor Disc Hungary

Írd meg egyszer, olvasd örökké!

A Data Tresor Disc DVD-ről röviden

A DTD lemezek innovatív megoldása különbözteti meg magát a többi szabványos DVD és CD médiáktól, mely az adatrögzítő réteg anyagára épül. A fém-kerámia kompozit immunis a környezeti hatásokra, így védve az adatokat az elöregedéstől.

Az optikai adattárolóról való adatvesztés jelenlegi problémája

A DVD-k és CD-k adatrögzítői rétegénél leggyakrabban használt szerves anyag a cianin és a ftalocianin. A szerves anyagok hátránya hogy a kristályos szerkezet elnyeli a párát és anyag tulajdonsága idővel megváltozik a fény hatására.
Miután felírtuk a kívánt adatot a nedvesség miatt a kristályok mérete megváltozik. Így a gödrök (pitek) mérete is megváltozik ezáltal az olvasók nem tudják felismerni a helyes pit méretet így a lemezek olvashatatlanná válnak. Azonban szükséges megemlíteni a reflexiós réteg korróziójának kérdését. A piacon kapható archiválásra szánt médiák (CD-k, DVD-k) többségében ezüst helyett aranyat használnak reflexiós rétegnek.
Azonban nem csak a korrózió eltávolítása az egyetlen probléma, az optikai lemez gyártók nem említik továbbá az adatrögzítő réteghez felhasznált szerves festékeket.
A fent említett hibák miatt az általános CD-k és DVD-k élettartama kb. 2-10 év közé tehető.

Megoldás a maradandó adattárolásra

A fenti tények vezettek, egy olyan lemez kifejlesztéséhez, mint a Data Tresor Disc amely technológiája egy fém-kerámia és félfém adatrögzítő rétegen alapul.
Ezekre a szervetlen anyagokra jutott a választás, mert ezek használatával állandóvá tettük a gödrök (pitek) méretét miközben a visszaverő réteget elkerüli a korrózió.
A lemezen beégetett pitek maradandó jelet képeznek, amit nem lehet törölni vagy újraírni.
A DTD lemezeknél nem szükséges az adatokat 2 évente átmásolni, mint egy átlagos lemeznél, így a kezdeti többletköltség hamar visszatérül.
Ha ezt a technológiát választja, nem csak a környezetét kíméli (gondolva a migráció által felhalmozott DVD-kre), hanem pénzt és időt takarít meg.

Fő előnyök:

  • A hagyományos DVD+R lemezekkel szemben az adatrögzítői rétegre nem hat a természetes öregedési folyamat és nem korrodál.
  • A gondosan kiválasztott egyrétegű összetevőknek köszönhetően a DTD lemez biztos stabilitást nyújt a felvett adatainak.
  • Immunis a fényre, UV sugárzásra, páratartalomra, a magas hőmérsékletre, vagy mágnesességre.
  • A jó minőség és a hosszú élettartam lehetővé teszi a további fejlődést, hogy ezt a technológiát alkalmazzuk a nagyobb kapacitású optikai adattárolókon.
  • A fém-kerámia réteg hasonló karakterisztikájú, mint a Mezopotámiai időből napjainkig fennmaradt ékírásos kerámiatáblák.